Zeynep Candan Aktaş
10/09/2020
Bu yılın başından beri hareketli olan piyasalar bireysel emeklilik yatırımcılarını da sisteme daha fazla katkı payı yatırmaya teşvik ediyor. Covid 19 etkilerine rağmen, katılımcıların bir-iki aylık duraklama sonrası, katkı paylarını aylık olarak ortalama bir milyarın üzerine çıkardığı görülüyor.
Peki, katkı payını artıran BES katılımcıları hangi fonlara yatırım yapıyorlar? Biliyorsunuz TEFAS’ta işlem gören yatırım fonları tarafında hisse fonlara doğru bir akış görülürken, BES katılımcıları altın fonlarını tercih ediyor. Bunun sonucu olarak da sistemdeki en büyük fonlar altın fonları oldu. Avivasa Emeklilik Altın Fonu 7,3 milyarlık portföy büyüklüğü ile ilk sıraya yerleşirken, Anadolu Hayat Emeklilik Altın Katılım Fonu 6,3 milyar ile ikinci, Vakıf Emeklilik Altın fonu 4,6 milyar ile üçüncü sıraya yerleşti.
Sistemin tamamına bakıldığında 157 milyarlık BES-OKS portföyünün neredeyse 34 milyarı altın fonlarından meydana geliyor. Bu büyüklüğün bir kısmı yılbaşından bu yana yaklaşık %62 getiri sağlayan gram altından gelir iken önemli bir kısmı da yeni para girişinden kaynaklanıyor.
Peki, altın fonları kazandırmaya devam eder mi? Bildiğiniz gibi bizim piyasalarımızda altının fiyatını belirleyen iki unsur var. Birincisi altının uluslararası piyasalarda dolar bazındaki fiyatı. Diğeri ise, Dolar/TL’deki gelişmeler. İçeride altının bu kadar kazandırmasının nedeni hem yurtdışında dolar bazında altın fiyatının artışı, hem de Dolar/TL’de 6 seviyesinden 7,5’a doğru yaşanan hareketlilik. Altının uluslararası fiyat hareketleri yukarı yönlü bir trendi işaret ediyor. Ancak altın bütün diğer yatırım araçlarına göre döngüleri çok uzun süren bir görünüm sergiliyor. Bu nedenle dolar bazında bazen uzun süren düzeltmeler gözlense de ana trendi bozacak bir işaret henüz ortalıklarda yok. Dolar/TL paritesine odaklandığımızda doları 7,5’ta tutmak için yoğun çaba harcayan kamu, eksilen rezervlerini swaplar ile tamamlamaya çalışıyor. Diğer taraftan bankalardaki mevduatın yaklaşık %55’i döviz cinsinden. Halkın TL’yi geçmesini sağlayacak önlemler alınmaz ve yurtdışından döviz cinsinden gelir sağlayacak politikalar oluşturulmaz ise, dolar/TL paritesindeki yukarı yönlü baskı devam edecektir.
Eee, bu durumda ne yapsak, altın gününe katılsak mı? İster konu-komşuyla ballı börekli, ister bireysel emeklilikte fonlu-külçeli…..